Aurelian Simionescu, un medic de miliarde
Doctorul nefrolog Aurelian Simionescu de la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Slatina căpuşează bugetul sistemului de sănătate pe spinarea unităţii sanitare cu zeci şi zeci de miliarde de lei vechi anual. Pentru asta, el îşi foloseşte una dintre firme, SC Nefrolab SRL, înfiinţată în 2007 şi care are drept domeniu de activitate asistenţa medicală de specialitate. Care sunt pârghiile afacerii? Curajul, pilele şi influenţa.
Aurelian Simionescu este singurul medic nefrolog din Spitalul Judeţean Slatina, astfel că el îndeplineşte şi rolul de şef de secţie. Bun. Cum are acest statut de privilegiat, Simionescu nu are cum să ducă lipsă de pacienţi. Numai că pacienţii, în loc să fie trataţi pentru afecţiunile renale de care suferă în SJU, unde există condiţii şi aparatură de specialitate, sunt trataţi în clinica privată a domnului doctor. Cum, necum, după ce sunt consultaţi şi diagnosticaţi la spital, apar din senin cereri cum că ei, bolnavii, doresc să fie trataţi la clinica privată a doctorului Simionescu. Ca să vezi: tocmai la firma care are contract direct cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, unde un director care semnează documente importante şi-a pus semnătura şi pe contractul cu firma Nefrolab. Ba se spune prin târg că persoana în discuţie ar avea interese în această firmă printr-un interpus. Ce e drept, asociatul lui Simionescu în această firmă este un bucureştean despre care un cotidian naţional scria nu demult că ar fi putea fi rudă cu Sorin Oprescu, primarul Capitalei. Să lăsăm asta însă pe mai târziu şi să ne întoarcem la banii pe care îi încasează firma doctorului Simionescu, administrată de soţia acestuia, Livia Simionescu, de la buget. Potrivit unui centralizator oficial referitor la luna octombrie 2011, SC Nefrolab SRL a încasat de la Casa de Sănătate peste 6,4 miliarde de lei vechi pentru servicii de hemodializă, din care peste 6,1 miliarde pentru hemodializă convenţională şi peste 84 milioane lei vechi pentru dializă peritoneală. Facem un calcul simplu şi ajungem la peste 77 miliarde de lei vechi pe care societatea îi primeşte anual graţie pacienţilor direcţionaţi spre „varianta privată“ de tratament, deşi spitalul are condiţii bune pentru efectuarea hemodializei. Să mai spunem, deşi se cunoaşte acest lucru, că şefa Secţiei de Hemodializă din Spitalul Judeţean este fina medicului Simionescu, doctora Ileana Mihăilescu. Reprezentanţi ai Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate susţin că şi la spital se face hemodializă la bolnavi. S-o face, dar o păsărică ne-a ciripit că spitalul primeşte pentru acest serviciu medical doar un sfert faţă de sumele primite de firma doctorului Simionescu. Cum a pus mâna Aurelian Simionescu pe un asemenea contract?
Documentul care atestă că pentru luna octombrie 2011 SC Nefrolab SRL a încasat de la Casa de Sănătate peste 6,1 miliarde de lei vechi
Asociatul miraculos
SC Nefrolab SRL a fost înfiinţată în 2007, având ca activitate principală asistenţa medicală de specialitate şi doi fondatori: medicul Aurelian Simionescu şi un anume Mircea Gabriel Victor Oprescu din Bucureşti, om despre care presa naţională specula, pe baza unor informaţii ieşite din anturajul lui Sorin Oprescu, primarul general al Bucureştiului, că ar putea fi rudă cu acesta. Cert este că asociatul doctorului Simionescu este asociat în altă firmă cu bunul prieten al primarului Capitalei, Aurel Cătălin Galea, care a şi sponsorizat campania electorală a lui Oprescu pentru alegerile prezidenţiale din 2009. De asemenea, soţia lui Mircea Gabriel Victor Oprescu, Nuţi Daniela Oprescu, este medic ginecolog şi acordă consultaţii în cadrul Clinicii Medicale Academica Bucureşti, controlată de familia primarului Oprescu. Se pare că Mircea Gabriel Oprescu face miracole pentru firmele în care devine asociat. Să mergem pe exemple. SC Bosiano SRL a fost înfiinţată în 2005 de un cetăţean din Alexandria, Anghel Creţu, având drept activitate principală comerţul cu ridicata al materialului lemnos. Societatea a mers an de an în pierdere, dar soarta ei financiară se schimbă brusc în 2010, când Mircea Gabriel Oprescu devine acţionar cu 50% din părţile sociale ale firmei, an în care SC Bosiano SRL îşi schimbă şi domeniul de activitate, trecând de la comerţul cu ridicata la „alte activităţi referitoare la sănătatea umană“. De la pierderi semnificative de sute de milioane anual firma trece, după ce Oprescu ia jumătate din capitalul social al societăţii, dar şi postul de administrator, la un profit net de peste jumătate de miliard de lei vechi în doar 10 luni de zile.
Acelaşi Mircea Gabriel Victor Oprescu mişcă lucrurile şi pentru firma partenerului său de afaceri Cătălin Galea, SC Gemedica SRL, care, după ce presupusa rudă a primarului Capitalei a dat nişte telefoane, a „prins“ anul acesta un contract de şase milioane de euro cu Direcţia de Sănătate Publică Iaşi. Iată, deci, ce asociat de nădejde „şi-a tras“ doctorul Simionescu.
Câte firme are familia Simionescu?
Aurelian Simionescu deţine, fie în proporţie de 50%, fie în procent de 100%, nu mai puţin de şase firme, Nefrolab SRL, Lilitecmed SRL, Lisimed Clinic SRL, Simimed SRL, Tehnomed 2005 SRL şi Tehnomed SRL, ultima avându-l asociat şi pe fostul şef al Finanţelor Publice Olt Marin Gubandru. Domeniile în care funcţionează societăţile sunt toate de natură medicală şi extrem de profitabile, judecând după rezultatele financiare ale firmelor înregistrate în baza de date a Ministerului Finanţelor. Cele şase sereleuri au produs, în ultimii ani, un profit net cumulat de peste 7,5 miliarde de lei vechi – sume declarate oficial. Ocupându-se de administrarea a cinci dintre firme, în 18 februarie 2009 medicul Simionescu lasă grija de administrator soţiei sale. La aşa afaceri, aşa avere. Potrivit declaraţiilor de avere, familia Simionescu deţine trei terenuri intravilane la Slatina (unul în strada Panselelor de 2.500 mp, altul de 4.200 mp în co-participare), Teslui (420 mp) şi Brebeni (7.000 mp), dar şi trei apartamente: unul în Bucureşti şi două în Slatina, unde Aurelian Simionescu mai deţine şi un spaţiu comercial. Şeful Secţiei Nefrologie din Spitalul Judeţean are mai multe conturi şi depozite bancare care totalizează peste 1,5 miliarde de lei vechi şi câteva sute de dolari şi euro. Încă aproape 1,5 miliarde de lei vechi au fost „înstrăinaţi“ de soţii Simionescu, cu titlu de împrumut în nume personal, către propriile firme Tehnomed 2005 SRL şi Lilitecmed SRL. Veniturile celor doi soţi sunt sunt completate anual cu circa 1,5 miliarde lei vechi din activităţi salariale şi cu aproape 1,7 miliarde lei vechi din închirierea unor imobile (calcule făcute la nivelul anului 2010).
Şi totuşi, Aurelian Simionescu mai vrea. Cu un asociat de talia celui pe care îl are la SC Nefrolab SRL şi cu pilele de la CNAS, medicul slătinean umblă să-şi deschidă un centru de hemodializă şi la Caracal, afirmă surse din anturajul doctorului. A, şi să nu uităm. Mircea Gabriel Victor Oprescu nu are un interes în Olt doar prin firma doctorului Simionescu. Una din cele peste 10 firme la care este asociat, Opremi Medfarm SRL Craiova, are un contract ferm cu Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina. Conform contractului 11726 din 19.05.2011, Opremi Medfarm va livra spitalului din Slatina materiale sanitare consumabile în valoare de aproape 2 miliarde de lei vechi. Cum se leagă nişte lucruri: materialele sanitare sunt utilizate exact în domeniul care aduce zeci şi zeci de miliarde doctorului Simionescu - Dializă / Hemodializă.
Comentarii
Trimiteți un comentariu