Deputatul Bulă - patru ani împotriva celor care l-au votat în 2008

Când nu este la Bucureşti, deputatul Stan doarme în Primăria Coloneşti, pe scaunul fiului său

Traseist politic notoriu, agramat, lăudăros şi bine orientat când e vorba de interesele sale personale, deputatul de Olt Nicolae Stan, zis Bulă, cercetat în mai multe dosare penale, vrea un nou mandat de deputat, fără susţinere politică din partea vreunui partid. El speră acum că va mai putea păcăli electoratul din Colegiul 2, aşa cum a făcut-o în 2008, când a avut, totuşi, în spate un partid. Cei care i-au acordat votul lor nu ştiu însă că Bulă, cel pe care l-au trimis în Parlament să le apere interesele, a votat împotriva unor legi care le erau favorabile. Noi i-am urmărit activitatea parlamentară şi avem dovezi că întocmai aşa s-a întâmplat.

În perioada 2008 – 2012, Parlamentul României a fost nevoit să mai înghită o lepră politică doldora de năravuri comunistoide boite, după 1989, în culorile unei democraţii aparente. Aşadar, după ce vreme de 18 ani a condus comuna natală, Coloneşti, ca primar postdecembrist, dar după legi comuniste scrise şi, mai ales, nescrise, debitând în stânga şi-n dreapta că tot ce face el este doar pentru oameni (nedându-se, însă, în lături de la a le face rău celor care n-au înţeles să-i cânte în strună), s-a văzut, în urmă cu patru ani, în Parlamentul României, locul care pentru unii nu înseamnă decât un salariu foarte gras contra unui simplu act de prezenţă, sesiune de sesiune, sau nici măcar pentru atât. Nici Bulă nu s-a spetit muncind. În cei patru ani de mandat a avut doar cinci luări de cuvânt de la tribuna Camerei Deputaţilor (trei declaraţii politice şi două interpelări). A mai avut, omul, şi câteva propuneri legislative, dar nici una trecută de majoritatea plenului, atât de „bune” s-au dovedit a fi. Toate astea înseamnă că deputatul Bulă s-a bucurat, vreme de patru ani, de regimul unui sinecurist sadea, încasând, până acum, din bugetul public, fără să facă nimic, aproape 2,5 miliarde de lei vechi; doar pentru că s-a deplasat, de câteva ori pe lună, în timpul sesiunilor, de la Coloneşti la Bucureşti şi pentru că a apăsat pe buton DA sau NU. Cel mai bine s-a priceput Bulă să voteze împotriva unor legi destinate rezolvării unor importante probleme ale populaţiei, adică împotriva oamenilor care au investit în el încredere.

Împotriva reîntregirii salariilor în sistemul bugetar şi împotriva fermierilor

În afara celor cinci luări de cuvânt, dintre care una a fost rostirea jurământului de credinţă la începutul mandatului şi o alta anunţul că trece de la un partid la altul, parlamentarul Bulă s-a îndeletnicit, aşadar, şi cu lucruri care vin în contradicţie cu declaraţiile sale oficiale potrivit cărora el luptă pentru oameni. De pildă, nu mai departe de luna trecută Bulă a votat, în plenul Camerei Deputaţilor, înainte de votul final, împotriva recuperării reducerilor salariale în sectorul bugetar, exprimându-şi astfel indiferenţa la adresa milioanelor de bugetari ale căror salarii au fost tăiate cu 25% de Guvernul Boc în 2010. Votul a fost înregistrat – ca să fim exacţi – în 2 octombrie 2012, la ora 13.38. Bulă a votat, în 25 septembrie, şi împotriva oamenilor de la ţară care l-au ales deputat în 2008, spunând NU unei iniţiative legislative privind acordarea formelor de sprijin financiar restante în sectorul vegetal. Noroc că ambele iniţiative au fost votate, finalmente, de majoritate, devenind, astfel, legi. Important este însă că Bulă s-a pus contra curentului, deşi curentul era favorabil celor care l-au votat pe el deputat.

Împotriva mamelor şi copiilor

Anul trecut, mai precis în 22 martie 2011, Bulă vota, printre altele, şi împotriva modificării Legii OUG 148/2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copiilor. Prin modificarea acestei ordonanţe se dorea eliminarea întârzierii mari cu care beneficiarii intră în plata drepturilor legale (indemnizaţia de creştere a copilului, stimulentul şi alocaţia de stat pentru copii) după ce depun cerere la primărie. Dar Bulă de la Coloneşti n-are treabă cu asemenea nevoi, deşi mame şi copii pentru care aceste drepturi reprezintă importante surse de venit există şi la Coloneşti, şi la Scorniceşti şi în toate localităţile din colegiul în care el cerşeşte acum din nou votul oamenilor. Proiectul de lege a fost însă aprobat până la urmă şi fără DA-ul lui Bulă, pentru că cei mai mulţi dintre colegii săi de Parlament au avut obrazul mai subţire decât al său faţă de mame şi de copiii lor.

Împotriva vârstnicilor


Dacă nevoile mamelor şi copiilor nu îi mişcă inima lui Bulă, nici oamenii bătrâni nu au mai mare trecere către sensibilitatea deputatului. Să mergem pe exemple concrete. Anul trecut, câţiva parlamentari iniţiau un proiect de lege pentru completarea Legii 17/2000 privind asistenţa social a persoanelor vârstnice. Mai precis, iniţiativa introducea în lege posibilitatea ca persoanele cu vârsta de minimum 70 de ani să beneficieze de prioritate la accesarea serviciilor publice şi private, la primirea asistenţei medicale în unităţile de profil şi la achiziţionarea oricărui bun sau serviciu furnizat de agenţii economici care îşi desfăşoară activitatea în România. Ei bine, deputatul Bulă a dat cu flit acestei categorii sociale, votând NU. Aşa cum a votat şi împotriva reparaţiilor morale şi materiale pentru fostele cadre militare active, îndepărtate abuziv din armată după 23 august 1944, ca şi împotriva programului „Prima Casă” care vine în întâmpinarea celor fără un acoperiş deasupra capului. Iar lista faptelor despre care lui Nicolae Stan, deşi îi aparţin, nu i-ar plăcea să afle şi alţii poate continua mult şi bine.

•••

Iată, aşadar, „palmaresul” de parlamentar al lui Bulă de la Coloneşti, după ce, ca primar, a avut grijă să-şi angajeze rudele de toate gradele în primărie şi să-şi sporească averea cu mai multe vile ridicate în municipiul Piteşti şi cu terenuri extravilane şi intravilane pentru obţinerea cărora a falsificat titluri de proprietate şi şi-a folosit pumnul. Numele lui a figurat, de-a lungul anilor, în mai multe dosare penale din care, graţie unor procurori dubioşi, a scăpat basma curată. Şi totuşi, nu chiar curată. Pentru că unele tinichele încă îi atârnă de coadă. Este şi motivul pentru care fostul primar încearcă disperat să se agaţe încă o dată de scaunul de deputat, de la înălţimea căruia ar beneficia de imunitate parlamentară încă patru ani. Una dintre tinichele este vechiul şi celebrul dosar „Grâul”, în care fostul primar apare, de această dată, ca învinuit, după ce, prin 2000, când a izbucnit scandalul, Bulă a avut, prin „bunăvoinţa” unui procuror, doar calitatea de martor, în ciuda faptului că, spuneau surse implicate în dosar, el a încasat ca primă la grâu sute de milioane de lei în baza unor tabele cu nume false. Şi îl mai aşteaptă un dosar legat de plata subvenţiilor agricole pentru îngrijirea păşunilor în care, protejat de calitatea de parlamentar, de neatins pentru unii procurori, nu a fost audiat niciodată.

Comentarii