Referendum 2012 / Exit-poll-uri: Prezența românilor la vot a fost sub 50%


Potrivit exit-poll-urilor comandate de diverse trusturi de presă, referendumul din 29 iulie 2012 nu a va fi validat, pentru că prezența românilor cu drept de vot nu a atins pragul de 50 plus unu.

Prezenţa la urne, la ora 21, a fost de 44,01%, conform exit-poll-ului realizat de Operations Research, pentru Realitatea TV.
86,90% dintre cei care s-au prezentat la urne au votat pentru demiterea lui Traian Băsescu. 13,10% au votat "NU", conform exit-poll-ului Operations Research.
Datele au fost colectate de 600 de operatori în 300 de secţii de votare. Informaţiile au fost centralizate şi analizate în dispeceratul Operations Research din Cluj Napoca.

Potrivit exit-poll-ului realizat pentru România TV, 88,2% dintre românii care s-au prezentat duminică la urne s-au pronunţat pentru demiterea lui Traian Băsescu. 9,3% au votat împotriva demiterii. Din cei peste 18 milioane de români cu drept de vot, la urne s-au prezentat, potrivit datelor exit-poll-ului de la ora 22.00, 45,5% dintre alegători.

Potrivit unui exit-poll CCSB comandat de Antena 3 şi care centralizează datele până la ora 21.00, 84 la sută dintre alegători s-au exprimat pentru demiterea lui Traian Băsescu, iar 16% au răspuns "nu" la referendumul privind demiterea preşedintelui. Potrivit aceluiaşi sondaj, prezenţa la vot la ora 21.00 era de 44 la sută.

Biroul Electoral Central a anunţat, duminică, 29 iulie, că 37,67% dintre românii înscrişi pe listele electorale s-au prezentat la vot până la ora 20:00, la referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Marja de eroare este de plus/minus 3%.

Pentru a fi validat referendumul din 29 iulie, astfel încât acesta să producă efecte juridice, trebuie să se prezinte la urne cel puţin 50% plus unu din numărul alegătorilor, adică 9.146.257 de alegători din totalul de 18.292.514 de cetăţeni cu drept de vot înscrişi în listele electorale.
După centralizarea voturilor de către Biroul Electoral Central şi soluţionarea eventualelor contestaţii privind frauda electorală, Curtea Constituţională este instituţia care constată validitatea sau invaliditatea referendumului de demitere a preşedintelui României, prin hotărâre. În situaţia în care referendumul este declarat valid, iar majoritatea cetăţenilor au votat pentru demiterea preşedintelui, Curtea constată încetarea mandatului acestuia, urmând organizarea alegerilor prezidenţiale în termen de trei luni de zile.
În cazul în care la urne se prezintă mai puţin de jumătate din alegători, scrutinul este declarat invalid de către Curtea Constituţională, iar, potrivit Hotărârii Parlamentului din 6 iulie privind convocarea referendumului, Legislativul "va lua act de hotărârea acesteia şi va decide asupra procedurii de urmat".

Comentarii