Doi polițiști din București și Olt, acuzați de implicare în cazul amenințărilor cu moartea la adresa judecătoarei CC Aspazia Cojocaru

Aspazia Cojocaru a depus plângere în care arată că a fost amenințată cu moartea

Parchetul General a anunțat vineri într-un comunicat de presă că i-a identificat pe cei care au ameninţat-o pe judecătoarea Curţii Constituţionale, Aspazia Cojocaru. În cauză sunt anchetaţi doi ofiţei de poliţie, unul din Bucureşti şi celălalt din Olt.


Cei doi lucrători de poliţie, unul din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Olt şi celălalt de la Direcţia Generală a Municipiului Bucureşti, au fost audiaţi de către procurorii secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Cei doi au fost audiaţi în legătură cu infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor. Oamenii legii nu au făcut uz de dreptul lor de a nu face declaraţii, ci au dat declaraţii în legătură cu fapta imputată, se arată în comunicatul de presă.
Ofițerul din Olt se numește Valentin Ion Ruxăndroiu și lucrează la Ordine Publică în cadrul Poliției Slatina. Celălalt polițist este Nicolae Popescu, dispecer la Brigada de Combatere a Crimei Organizate.


Din probele administrate în cauză a rezultat că unul din cele două acte de ameninţare a avut loc în noaptea de 05/06.07.2012, între două intervale orare, 22.00-23.00, respectiv 3.00-4.00 dimineaţa, iar un al doilea act de ameninţare s-a produs printr-un mesaj transmis doamnei judecătoare Aspazia Cojocaru, la data de 10.07.2012, mai arată Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. „Probatoriul administrat în cauză până în acest moment al cercetărilor a relevat faptul că doi lucrători de poliţie din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Olt şi Direcţiei Generale a Municipiului Bucureşti au efectuat în data de 06-07.2012, respectiv în data de 07.07.2012 verificări în bazele de date privind evidenţa persoanelor după criteriul ,«Cojocaru Aspazia», deşi nu aveau în lucru o cauză penală.
În cauză s-a dispus începerea urmăririi penale «in personam» faţă de cei doi lucrători de poliţie pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor.
Având în vedere pericolul concret al faptelor, împrejurările comiterii acestora şi stabilirea existenţa/inexistenţei unei legături de cauzalitate între demersul lucrătorilor de poliţie şi faptele de ameninţare cu moartea, în prezent se efectuează verificări, inclusiv de natură administrativă, pentru lămurirea cauzei sub toate aspectele“, susțin procurorii.
Cei doi polițiști au fost audiați vineri la sediul Parchetului General de procurorii DNA. Audiat de procurorii de la Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost și Nicu Pârlățeanu, identificat pe baza probelor ADN ca fiind autorul ameninţării cu moartea la adresa Aspaziei Cojocaru din data de 10.07.2012, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ultraj.
Potrivit probelor administrate în cauză s-a stabilit că modalitatea de ameninţare cu moartea din data de 10 iulie a fost realizată prin intermediul corespondenţei traansmisă în plic pe adresa Curţii Constituţionale.
Nicu Pârlățeanu a fost arestat preventiv la data de 11 ianuarie 2008, fiind ulterior condamnat definitiv la 19 ani de închisoare pentru că și-a ucis tatăl.

Comentarii